Doorzettingsvermogen en de wil om te leren zorgt voor groei en ontwikkeling

Het doorzettingsvermogen en de wil om te leren zorgt bij de keepers voor ontwikkeling van hun keeperskwaliteiten. Als iets niet lukt kun je het leren. Ooit heb je ook leren fietsen zonder zij-wieltjes. “Ik kan dat niet” komt dan ook niet voor in het woordenboek van de trainers van Keeping the Zero. Proberen is leren en fouten maken is goed.  Oefenen, oefenen, oefenen. Net zo lang tot het beter en beter gaat. Eigenlijk is keepen constant beter worden, dat proces houdt nooit op. Keepers trainen niet omdat ze moeten trainen, ze trainen omdat ze simpelweg beter willen worden. Vraag het aan Buffon, Casillas, Neuer, De Gea, Zoet, Ter Stegen, Donnarumma of Cillessen. Stuk voor stuk trainen ze iedere dag om nog beter te worden.

Bij de keepers van de vrijdag training van 17.00 ging de bij Be Quick 1887 keepende Merlijn van der Veen er met de wisselbeker vandoor. Merlijn, geboren in 2007, is al sinds november 2015 wekelijks op het veld te vinden om zich te ontwikkelen. En dat gaat in een mooie stijgende lijn. Zijn enthousiasme voor het keepersvak is dan ook enorm groot. Altijd serieus trainend snuift hij alle informatie op die hij ziet en hoort. Mooi is het dan om te zien dat we Merlijn ballen zien pakken die er eerder invlogen. Het kiezen van de juiste positie en het hebben van geduld is iets wat Merlijn steeds beter doet.

Tijdens de training van de groepen van 18.15 was het Kjell Mull, keepend bij Actief uit Eelde, die laat zien dat als je doorzet je je keepershandelingen kunt verbeteren. Kjell is sinds oktober 2015 op Sportpark Corpus den Hoorn te vinden. Voor veel keepers is de “trap” een dingetje. De bal komt net niet ver genoeg, net niet hoog genoeg, of je raakt hem net verkeerd. Het hebben van een goede trap is enorm belangrijk. Kijk eens naar de keepers op TV en turf maar eens hoeveel handelingen er met de handen zijn en hoeveel met de voeten. Je zult versteld staan van het aantal voetballende handelingen. Bij Kjell zien we erg goed dat hij bezig is met een van zijn ontwikkelpunten, het verbeteren van zijn trap. Iedere training wordt aangegrepen om daar aan te kunnen werken, soms wat korter en soms wat langer. Kjell zet door en geeft niet op, dan ontstaat de groei. Kjell neemt de beker voor de tweede maal dit seizoen mee naar huis. Niet alleen trainen is belangrijk, ook het maken van je huiswerk telt. Omdat je kritisch naar jezelf moet durven kijken zodat de trainers daar iets mee kunnen. Kjell laat wat dat betreft geen moment onbenut.

Kjell Mul
Merlijn van der Veen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.