Zelfvertrouwen is een van de ingrediënten van beter worden als keeper

Een keeper moet van alles kunnen. Ten eerste ballen tegenhouden, dat is de basis. Daar begint het mee en daar eindigt het mee. Wij kijken natuurlijk veel verder dan dat alleen. Want er is veel meer dat een keeper nodig heeft om structureel uit te kunnen blinken. Het opleiden van keepers vraagt een brede aanpak. Het is handig als keepers goed kunnen trappen, en het is nog mooier als ze met beide benen gericht kunnen trappen. Een bal zodanig kunnen aannemen dat hij gelijk goed ligt om door te kunnen spelen, ook onder druk. Rustig blijven in alle situaties. Het “nuttig” coachen van de verdedigende linie. Ruimte inschatten. Uit durven komen bij hoge ballen en dan ook nog eens goed timen. Goed om je heen blijven kijken zodat je de situatie de baas bent. Eigenlijk ben je als keeper een alleskunner. En als er dan een bal invliegt kijken ze als eerste naar de keeper met een blik van “had je die niet kunnen hebben”?

En dan hebben we ook nog het zelfvertrouwen van de keepers. Zelfvertrouwen is nl. een van de ingrediënten die een keeper nodig heeft om beter te kunnen worden. Je moet jezelf goed vinden. Punt! Beter kan altijd, zelfs Ter Stegen van Barcelona kan nog beter worden. Zo traint hij ook, maar hij gelooft in zichzelf. Dat is een van de ingrediënten die we de keepers ook meegeven. Mooi hoor dat keepersvak 🙂

Tijdens de zondagtraining van 12 mei j.l. ging Jarno Kleine er met de wisselbeker vandoor naar Emmen waar hij woont. Jarno, geboren in 2009 speelt bij vv Drenthina. De ontwikkeling van Jarno gaat overigens zo goed dat hij volgend seizoen voor FC Emmen mag gaan spelen in de Onder 11. Om nog beter te worden traint Jarno op de zondagochtend, tenslotte is hij zelf de baas van zijn ontwikkeling. Ook komend seizoen zal hij op de zondag trainen. Marijn Klomp (FC Assen), ook al vertrekkend naar FC Emmen Onder 11, traint nu nog op de vrijdag en de zondag bij Keeping the Zero. Dat zal straks alleen nog de zondag worden ivm de trainingen bij FC Emmen. We plagen wel eens wat tijdens de trainingen en de keepersdagen. Dat doen we omdat we de keepers graag beter willen maken. Omgaan met onrecht hoort daar ook bij. Dat hebben we dan ook met plezier aangereikt aan Jarno. Dat was in het begin best even lastig, maar Jarno wordt er sterker van. Dat is waar het om gaat.

Jarno Kleine, vv Drenthina

Bij de tweede trainingsgroepen van zondag 12 mei (het was ook nog eens moederdag), was het ook weer genieten voor de keepers. De zon scheen lekker over het veld wat het trainen ook altijd weer lekker maakt. De 16 jarige Teide Kruize nam de beker verdient mee naar huis. Teide speelt zijn wedstrijden voor vv Gorecht uit Haren. Keepers die in het eerste halfjaar zijn geboren hebben altijd een voorsprong op de keepers die later zijn geboren. Trainers kiezen immers meestal voor keepers die wat groter zijn en kijken minder naar het talent. Teide is eind oktober 2002 geboren wat hem op voorhand al op achterstand zette. Teide is echter het type dat zichzelf constant wil verbeteren, inmiddels laat hij dan ook zien dat het “geboortemaand effect” kan worden vergeten. Hij leert snel, past zich goed aan in iedere situatie en schat steeds beter in welke handeling nodig is op welk moment. Teide zien we overigens al sinds december 2016 op de trainingen. Mooi hoe keepers eigenlijk levenslang bij ons trainen en zich continue willen verbeteren.

De 4 bekers die in omloop zijn (twee op de vrijdag en twee op de zondag) zullen tijdens de laatste trainingen van dit seizoen definitief bij 4 keepers belanden. Dan sluiten we het seizoen af en mogen 4 keepers de beker houden. Nog een hele klus voor de technische staf om de winnaars van de bekers te benoemen. Een week later, op 31 mei en 2 juni starten we het seizoen 2019 – 2020 en trainen we gewoon door tot de start van de zomervakantie.

De volgende trainingen zijn op vrijdag 17 mei en zondag 19 mei a.s.

Teide Kruize, vv Gorecht

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.